Followers

Archive for November 2009

MANER NAK PERGI KALI NIE?

Tajuk entry tah pah per tah...
heheh sebenarnyer baiti tgh tercari2 lokasi untuk deliver
for my second baby nie...
1st plan ingat nak continue kat SALAM jerk tempat deliver Sheena dulu...
This time terpikir nak tukar sebab kali nie semua kos adalah SDN.BHD...
sebelum nie maser deliver Sheena kos ditanggung oleh company husband...
skrang hubby da tak keje kat situ lagik so SDN. BHD la kali nie...

huhuhu...skrg tgh planing utk pergi ker PUSAT BERSALIN UMRA..
saper kat sini pernah dgr pasal tempat nie plss plsss...
nak tau lerk bagus ker tak...
maser search tadik terbaca satu forum nie mcm menggerunkan jerk nak kesaner..
nie yg risau nie..huhuhu...

Tapi kalo susah sgt rasernyer ke SALAm jugak nie nnt...
tak per la kalo mahal pun janji services & consultant nyer bagus n selesa..
tah ler tunggu & lihat ajer la...
huhuhuhu


Posted in | 4 Comments

HABATUS SAUDA'

Assalamualikum semua...Salam AidilAdha dari baiti sekeluarga...baca tajuk entry sure ada yg tertanyer2 aper maksuad tajuk entry nie? dan mungkin juga aada yang tahu dan pernah
mendegar tentang HABBATUS SAUDA'.. Actually rayer haji nie baiti balik ke kampung perak..nak beraya kat saner dan mintak ubat untuk Sheena yang kerap selsema & batuk nie...So tak sangka pulak mak ader buat Habbatus Sauda nie..sebab nenak baiti pakai...alhamdulillah opah tak der masalah hanya sakit tua sahaja...Patut la mak senang jerk jaga opah....ini petua nyer rupa nyer...huhuhu....so entry kali nie baiti nak share dgn semua kelebihan & khasiat HABBATUS SAUDA nie...sebelum tue baiti nak terang kan sikit aper itu HABBATUS SAUDA...

HABBATUS SAUDA adalah sejenis tumbuhanherba yng hanya terdapat di Madetrnian & bergurun. Terdapat banyak kajian mengenainyer tetapi semua nyer ditulis didalam bahasa Arab..so sebab itu lah pendedahan tentang herba inidi peringkat antarabangsa tidak diperkenalkan....dan itu lah juga sebabnyer mengapa ader segelintir umum yang tidak mengetahi tentang herba ini..
.

Habbatus Sauda digunakan secara tradisional untuk beberapa sebab & keadaan seperti untuk menghasilkan kulit muka yang cerah, merawat batuk & Asma, Penyakit Kencing Manis, Selsema, Keguguran Rambut, Tekanan Darah tinggi, masalah tidur, Sakit2 otot & sendi, Rasa loya & muntah, mengurangkan kolestrol , merawat masalah batu karang dan banyak lagi.

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain ”Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)


Ibnu Sina di dalam bukunya Canon of Medicine menyatakan Habbatus Sauda …… merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan semangat.

Ibnu Qayyim di dalam bukunya Medicine of the Prophet menyatakan Habbatus Sauda berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti batuk, bronchitits, masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid yang lain, menambah susu badan, menambah pengaliran air liur dan sebagainya.

7 ciri-ciri utama Habbatus sauda

1. Nilai pemakanan

Habbatus Sauda kaya dengan:

monosaccharide glukosa, xylosa dsb.

polysaccharide

fatty acid yang tidak tepu (unsaturated essential fatty acids, EFA). EFA tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, oleh itu sumber utamanya ialah dari pemakanan

amino acid yang membentuk protein

karotene iaitu sumber vitamin A

kalsium, zat besi, dsb.

2. Sistem imunisasi

Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus Sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.

3. Anti-histamine

Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus Sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine. Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus Sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.

4. Anti-tumor

Kajian in vitro mendapati habbatus Sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser.

5. Anti-bakteria

Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria . Habbatus Sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Ini bermakna habbatus Sauda baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.

6. Anti-radang (anti-inflammation)

Habbatus Sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).

7. Menggalakkan pengeluaran susu

Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus Sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.

So semua dah tau kan kasiat nyer...alhamdulillah...maner nak dapat Habbatus Sauda nie...senang ajer....boleh didapati dikedai2 herba...tapi kalo nak, mak baiti ader buat senang dah siap packing dlm beg cara pakai nyer hanya cium dihidung (amik bau nyer)....so kepada sesiapa yang bermianat dan nak kan Habatus sauda nie...boleh la tinggal kan pesanan anda disini atau sms 017-3653902..tak mahal pun murah2 ajer...

Posted in | 4 Comments

TWILIGHT SAGA - NEWMOON-

Movie yg wajib utk aku tgok...walaupun aku da tgok movie nie n dah tau story moray dier tak bermakna utk aku tak tgok lagi....hahahahahah....actually aku da tau pun kesudahan ke-empat2 siri movie nie..maner lagik nak tau kalo tak membaca....heheheheheh....this is the bestest ever Story & movie in my life at the moment...


Posted in | 7 Comments

ATTANTION!!!!!!! ATTANTION!!!!

Assalamualikum semua...
berita yang menggembirakan...
alhamdulillah SMOOCH kini bakal melebarkan
perniagaan..insyaallah

Attantion!!!!!
Now SMOOCH officially register company
dibawah naungan 'LOCENG EMAS ENTERPRISE'
SA0137668-M
infuture maner costomer yg berada dikawasan Selangor & KL
leh la directly buying our collection
utk kepuasan anda..insyaallah.
doa-doakan ye....

Alhamdulillah rezeki keluarga..Actually this company En.Hubby yg
jalankan...so tompang letaksenelah kaki lerk ni...
Agak jenuh gak ler nak meyetalkan perkara yg remeh temeh nie...
saper kater nak satup company ni senang...
susah wei....Financal report,proposal semuer kena buat
sebagus mungkin...ader org sampai 3-4 kali buat baru diterima...
tapi in my case nie alhamdulillah buat sekali terus lepas...
tapi amik maser yg lamer lerk...
dok edit itu tambah ini la aper la...

so pas nie baru leh plan utk berhenti kerja...
insyaallah next year..tp bergantung pada keadaan..
kalo da betul2 stabil,fainancial ok, everything ok...
insyaallah baiti akan berhenti kerja..
yer la kan..da senang keje Together2 ngan Hubby jerk...
Leh luangkan maser lebih utk keluarga n Anak2

Terima Kasih kepada semua yang menyokong SMOOCH

Posted in | 6 Comments

CONTEST : SIAPA COMEL?



Menjoinkan diri ngan contest lagik...
kali nie Ibu Sheena lak masuk..
(asyik Sheena jerk)
kekekekekeke....
maner la tau kalo ader rezeki Ibu nyer nie kan...

contest Anjuran NorLaila...
Contest nie agak unik n best gak...
pasal kat contest nie semua photo2 lamer yg di pertandingkan...
soo ala-ala oldSkool Memorie la...
huhuhuhu...
Agak jenuh gak mencari pic lamer2 yg sesuai..
last2 alhamdulillah jumpa gak satu...

nie dier...
jeng jeng jeng

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Nama : Siti Nur Baiti Binti Mohammad Silah
Tarikh Lahir : 26 September 1983
Lokasi kejadian : perkarangan umah opah kat
Bt.8 Lekir, Perak

nak cerita skit cerita disebalik gambar nie...
(padahal maner la aku dok ingat aper jadik time nie kan kecik)
mengikut cerita Mak..gambar nie amik maser Wan Chu
baru beli Kamera...so aper lagi..do melaramkan la anak saudara dier nie..
ader la 4 pasang baju dok laram kat depan umah opah
yg penuh dgn pokok2 bunga yg cantik2..
heheheh
(ader ruper Sheena ker)
kekekekeke...
kater anak ibu kan..

so kepada yg berminat leh la tgok syrt2 seperti dibawah ni yerk..
Nostalgia nie..harus masukkk...



Terma&Syarat :

** Terbuka kepada seluruh warganegara Malaysia yang menetap di Malaysia mahupun luar negara.
** Lahir pada tahun 1992 atau sebelumnya (17yrs and above).
** Publish gambar perseorangan ketika belum berusia setahun di blog masing masing. (Sehari-12bulan)
** Sila edit gambar tersebut, letak awan atau bulat yang dalam ada teks atau dialog.
** Edit tak payah canggih canggih. Dilarang letak effect okeh. Cuma letak teks sahaja tapi harus kreatif.
** Sertakan nama penuh, tarikh/tempat lahir dan penerangan ringkas mengenai gambar tersebut.
** Letak link entri ni dan ajak la sesapa sedara mara untuk join.
** Tarikh buka : 10 November 2009
** Tarikh tutup : 17 Disember 2009
** Pengumuman keputusan : 25 Disember 2009

Penyertaan unlimited. Sebab i tak target ramai nak join.
Mesti tak ramai yang rajin nak cari gambar masa baby, nak scan lagi.
So sapa yang ada, jemputla join.
I buka ni masa orang lain dah habis final dan balik bercuti.


Kalau rajin, mintak la kat mak gambar masa baby dulu.

Tinggalkan link entry tersebut di sini.
Tapi sory kalau i lambat reply sebab sedang/akan final dan bercuti.

Posted in | 5 Comments

" BABY IN BABYKIDSLOVE APPAREL ".


Nak masuk contest lagik
tak jemu jemu baiti nak sertai contest dari blogger nie...
walaupun tak pernah kalah...hehehe
nie maknanyer nak support blogger2 nie nyer contest..
heheheheh
(tak ampu nie tau)

cam biasa ler...kali nie contest anjuran Babykidslove
siapa lagi yg nak baiti peraturhkan
kalo bukan anak dara baiti sorg nie...

haaa nie pic yg baiti nak pertaurhkan...


Nama : IRIS HASEENA BT NOR AZIZEE
D.OB : 13 DEC 2008
Nama Ibu : SITI NUR BAITI

so kepada meraka yang ingin sertai contest nie..
boleh la ke link Babykidslove nie yerk
hadiah menarik2 gak...
huhuhu
semoga Sheena berjaya...
chayokkkk!!!!


Posted in | 5 Comments

BIRTHDAY PLANNING

pejam celik pejam celik
da nak masuk 1tahun da usia puteri sulung baiti ni...
rasa mcm sekejap jerk kan maser tuhh berlalu...
next month 13 genapla usia SHEENA nie 1tahun...
rasa mcm baru jerk lahirkan dier..
tau tau skrg sheena da nak dapat adik pulak...
hmmm...betul2 la masa nie mencemburui kita kan...

So ader planning nak buat majlis yg agak special skit...
huhuhuh...
tapi tgh pening tak tau nak buat kat maner...
Hubby plan buat skali AQIQAH...
pasal itu hari maser abis pantang tak sempat nak buat...
Mr.Hubby busy ngan keje....
ingat nak buat kat kmpg baiti di perak...
tp mak mertua pun ada plan nak buat kenduri bln 12 nie
kenduri doa selamat & aruah...
Mr.Hubby ader ckp tompang skali....kekekeke
halamak...pening da....kat maner nak buat nie...

hmmm..tgok la nnt keputusan nyer...
biar Mr.Hubby yg buat...Ibu ikut ajerr kan Sheena...

Posted in , , | 1 Comment

Anakku Ceria Give away Contest

STICKY MODE ENTRY!!!!!!





huh mengonteskan diri lagik...
walau pun da byk contest masuk & tak pernak menang2 lagik...
huhuu..tak bermakna untuk berhenti & mengalah betul tak...

this time contest anjuran Mommy Noriza

hadiah boleh tahan gak...tp bukan masuk utk hadiah pun..
sajer suker2 nak memenuhkan entry...

so nie dier pic ceria princess...
(yg tak lamer lagik nak jadik kakak da nie)
heheeheheh

Name : IRIS HASEENA BT NOR AZIZEE
(SHEENA)
D.O.B : 13 DECEMBER 2008


Kepada yang nak join skali contest nie silalah baca n ikut
syarat2 penyertaan seprti dibawah nie erkkk!!!!!


1. Be a follower of http://mystory-noriza.blogspot.com/
2. Be a follower of http://jommainkutu.blogspot.com/
3. Put entry contest in your blog (sticky mode entry ya!) dengan gelagat anak anda yang paling ceria.
4. Copy the contest banner into the blog entry with the contest link in your entry http://mystory-noriza.blogspot.com/
5. Place the Contest banner in your sidebar with link back to the contest entry (no link back will be disqualified)
8. Leave a comment on this post (Anakku Ceria Give away Contest) for me to pick up the winner.
Syarat-syaratnya;
1.Terbuka kepada ibubapa yang mempunyai anak/anak sedara/ di bawah usia 24 bulan.
2. Satu contestant 1 entry sahaja
3. Contest bermula dari 22 October 2009 sehingga 22 November Nov 2009
4. Proses pemilihan pemenang akan dilakukan oleh juri-juri yang dilantik oleh penganjur.
4.Gambar pemenang akan dipamerkan di blog penganjur
5.Proses pemilihan pemenang oleh juri adalah muktamad

Tentang Hadiah pulak!Jeng jeng ini hadiahnya
* 1 Vantage Cookware 3.0L



Posted in | Leave a comment

I'M EXPECTING FOR THE 2ND ......???

berita gembira yey.....
ari tue tertiba jerk teringat yg aku nie tak period2
da lambat 3 minggu...zassttt terus check
sib baik kat umah mmg ader stock pregnancy test nie..
aper lagi tak der tunggu lamer capai terus masuk toilet...
hasil nyer....



positive...huhuhu...
excited..kekekek alamak cam 1st time pregnant lak raser..
kekekekke...
next day terus gi check up...
so da mmg confirm but kena wat test skali lagik
pasal tue ari pegi doktor lelaki...
dier tak leh nak wat scan....huhuh...

so tak per...awal lagikk...but next week still kena wat full check up
kat SALAM appoitment ngan Doctor Siti Mariyam
kat saner baru details skit....heheheh

soo nnt update lagik errkkk...


Posted in , , , | 19 Comments

SEKITAR MAJLIS PERKAHWINAN SEK.17 SHAH ALAM

Ahad yg lepas berlangsungnyer majlis perkahwinan
jiran mertua di sekyen 17 SHAH ALAM..
Yg best nyer gambor pengantin tak amik
tapi gambor Sheena yang melambak lak...
maner tak nyer...time pengantin dtg la Sheena mengamok
la, tido da, lapor la...

so kiter layan jerk la pic yg sempat my sis snap2 kan nie...






asal tunjuk penumbuk lak nie...
marahkan auntie errkk....
kekekekek...


blurrrr....baru bgn tido...
kuar umah
tgok ramaiorg bising2 karoke....
mcmmaner nak tido lane...
sy susah tido lena..


tgh concentrate tgok pak cik2 berkaraoke...
agak ujan lah gak lepas tuh..kan sheena kan




Posted in , | Leave a comment

BILA GAMBAR BERCERITA......!


Posted in | 7 Comments

NEW COLLECTION - SMOOCH




Assalamualikum semua...kepada mereka2 yg menantikan koleksi terbaru dari SMOOCH..so inilah masa nyer...layari SMOOCH
sekarang pelbagai design dan corak terbaru untuk anda semua
TUDUNG PELANGI,PRINTED, RE-STOCK TUDUNG HAWA & ANAK TUDUNG..banyak lagi koleksi yang akan ditampilkan...jgn tunggu lagi mari mari bershopping di SMOOCH

Posted in | Leave a comment