Followers

Archive for January 2011

Lahirnya Putera yang dinantikan


Salam semua....wah lama x berblog...berhabuk,bersawang semua ader...
Mungkin ada yg belum tau lagi...
Baiti selamat melahirkan anak kedua 14 December 2010 yg lalu...
siapa follow FB baiti mungkin tau la kot..sbb update kat saner jerk pun...huhuu

Nak Share pengalaman sikit melahirkan 2nd baby nie...
Anak kedua nie lah baiti dapat rasa kesakitan sebenar...
maner tak nyer...mula rasa sakit 12 Dec lagi...
tapi baby kuar 14 Dec....huuiishhh...tahan jerk laa...
Mulanya ingat kuar ar 12 Dec...tarikh cantik tue...tapi x jugak...
Bukaan still 3cm jerkk...x nak induce lagik...tunggu la lagii...
(Kalo kat Privet Hospital da Induce da)
13 Dec 2010...kalo bersalin hari nie lak samer tarikh ngn birthday Sheen (my 1st daughter)
tapi still x kuar jugakk...(Bukaan masik 3cm) then 12am baru Baiti rasa
contraction bertambah2 kuat n kerap...
This time harap sangat baby kuar la...sbb da x sanggup lagi nak duduk tunggu n tahan sakit...
dah lama sangat...letih,penat, ngantok semua ada..
Time nie berkali-kali kuar masuk bilik air...rasa mcm terkencing tp quantiti sikit,
tetiba terfikir..air ketuban kot..then panggil nurse ckp apa yang berlaku..

Nurse check ok 5cm...zuushh leh masuk labor room.
Masuk jerk dalam labor room terus drip ubat. Terus aku mintak inject ubat tahan sakit..
sebabnya baiti memang tak tertahan lagi dah sakitnya..lepas cucuk tue ingat ok la rupanya x jln jugak..
wahh!!! contraction makin kuat selang setiap 5 minit - 3 minit..
time contraction tue datang da x peduli dah,
rasanya baiti dah dok melentik2 badan..(tah macam maner la rupernyer)
Time nih segala doa aku x putus-putus aku baca.

Sedih sgt sbb time nie husband x dibenarkan masuk.
dah la x bagi husband masuk teman kan, pulak tue sorang bayang nurse pun x nampak.
yang aku dengar diorg dok bersembang kat luar bilik aku tue siap gelak-gelak lagi..
huiisshh..betui betui stress aku dibuatnya.
Bayangkan lah dok sorang2 dalm bilik tue mengerang kesakitan.
Suddenly terasa mcm nak buang air besar. (opp ini bukan nak buang air besar ini time untuk push)
Baiti pun teus picit butang emergency untuk panggil nurse.
Nurse masuk siap tanya ada apa ya... (dalam hati aku, amboi aku sakit mcm nie ko leh tanya ada apa?)
Aku pun cakapla "Saya rasa mcm nak teran dah nie kak"'
Nurse tue jawab yer ker..dia pun check
 "Eh belom lagi nie, Lambat lagi"..tunggu dulu ya, then terus dia kuar.
Ya-Allah dalam hati aku nie teramatlah geram sangat dengan statement nurse tue..
hakikatnya memang aku rasa nak teran.. tanpa bantuan aku gagah 'Push' sorang2..
tetiba aku rasa macam sesuatu tersangkut mcm x lepas.
aku pun jerit sekuat hati aku...Baru la nurse masuk 3-4org...
aku dengar ader nurse tue ckp "kenapa awak x panggil kami masa nak push, tengok anak awak dah tersangkut nie" time nie aku memang dah x mampu nak bekata2 lagi..aku berserah sahaja..(dalam hati aku amat la risaukan keadaan anak aku) jauh didalam hati aku, memang aku marah sangat dengan nurse yang ckp belom time push tadi tue..marah yang teramat sangat..

Alhamdulillah tepat jam 2:58am Baiti selamat melahirkan baby boy


Name : Izz Haiqal Bin Nor Azizee
D.O.B : 14 Dec 2010
Weight : 2.71kg
Hosp. Sg. Buloh (x bagussss)

Baby x der la besar maner, tapi sakit aduhai...tuhan saja yg tau...
apa pun semua itu ada pengalaman amat pahit yang pernah aku lalui...
Tapi aku gembira & bersyukur kerana semuanya selamat..(walaupun x seperti yang aku harapkan)
sejak dari hari itu aku nekad  yang aku tak nak bersalin disini lagi (Hospital Sungai Buloh)
Tak kira lah penat mcm mana pun korang bekerja, Night Shift or day shift ke,
 sebagai seorang jururawat bidan yang bertauliyah,
sememagnya mereka x patut berkelakuan begitu, cakap pun kena hati2 jgn main lepas ajer..
cuba kalo dia kat tempat aku ketika itu, tentu dia rasa apa yang aku rasa.

< The End >



Posted in , , | 11 Comments