Followers

Archive for April 2009

Sharing MemOries

Comelnyer Sheena time nih...debab,montel,tembam semuanyer la ader kat dierr...
eeee..geget kang..pic nih time Sheena 1week...tembamkan..tembam gilerr..
byangkan la maser dier lahir berat die 3.28kg...huhu...


domokk..


debabbbbb


rambut macam kumpulan hujann..
heheheheh

Posted in | Leave a comment

Yeyyyy..esok last Keje....

huikkk tak sabar lak nak keje sok...kekke..maner tak nyer sok last keje...maksud baiti last keje
pasal Jumaat n Isnin cutiii....yepppiieeee...
Planning bercuti nie da lama da since Sheena lahir lagikkk..
aper nak borong kat Langkawi nih ehh...hmmmm...Choclate pun best gak...Arghhh
tgok jerk la nanti aper yg nampak nanti beli la...
This time we all holliday with my husband family..
sooo agak best gak la..pasal semua pergi sekali..
kena pulak time cuti skolah lagik la ramai...
huhuhu...can't waittt..heheh
nanti Baiti share ngan semua Pic & HOlliday story nye ehhh...
maner tak nyer setiap hari ada peristawa nyer kan...
so patut lah dikongsi bersama...
hauiiikkk ayattt

Posted in | Leave a comment

Amalan yg Baik utk Anak2



Anak2 lembut hati/ elak panas baran
Surah Al Anbiyaa - Ayat 69,
Surah Al Hasyr - Ayat 22-24

Anak2 malas sekolah
Surah Toha ayat 1-5

Supaya Suami tak kawin lain
Surah Toha - Ayat 39 - mula dari tanda Jim kecil

Ayat pendinding
Ayat akhir surah At Taubah

Bg anak2 yg suka keluar malam
Surah Ar Ruum Ayat 31. Baca 33x

Untuk jadi pendinding rumah
Surah Al Baqarah dibaca & tiup pd air , dan semburkan keliling rumah


1 MINIT UNTUK MENGINGAT ALLAH

Langkah 1 :
Sebutlah dengan sepenuh hati dan lidah yang fasih:

SUBHANA'LLAH

ALHAMDULI'LLAH

LAA I LAAHA ILLA'LLAH

ALLAHU AKBAR

ASTAGHFIRU'LLAH
LAA ILAAHA ILLA'LLAH, MUHAMMADUR RASULU'LLAH

ALLAHUMMA SALLI WA SALLIM WABARIK ' ALA SAYYIDINA MUHAMMAD WAAALIHIWA SAHBIHI AJMA'EEN

Langkah 2:
Hayatilah sedalamnya akan makna ayat demi ayat, perkataaan demi perkataan


Langkah 3:

Forward email ini kepada sekurang-kurangnya 7 orang yang anda
kasihi

Hasil 1:

Dalam tempoh satu jam anda telah berjasa mengajak mereka untuk

mengingat, berdoa dan bermunajat kepada ALLAH SWT.

Hasil 2:
Dalam tempoh satu jam anda telah berjasa mengajak mereka untuk
mengingat, berdoa kepada Nabi Muhammad SAW.

Hasil 3:
Dalam masa satu jam sekurang-kurangnya 7 orang telah mendoakan
kesejahteraan untuk kamu dan di-AMIN-kan oleh para Malaikat

Posted in , | Leave a comment

Good Info for Parents....

S1 : Mengapakah proses memperkenalkan makanan tambahan (weaning) mustahak?

Susu ibu merupakan makanan yang terbaik dan mencukupi untuk bayi sehingga umur 4 hingga 6 bulan. Apabila berumur 6 bulan, makanan tambahan perlu diperkenalkan kepada bayi untuk melengkapkan keperluan tenaga, protein dan zat-zat lain untuk membesar dengan sempurna.

S2 : Bilakah masanya untuk memperkenalkan makanan tambahan?

4 hingga 6 bulan

S3 : Bagaimana caranya untuk memulakan makanan tambahan?

Ibu harus bersabar dan cuba berulang-ulang memberi makanan tambahan tanpa paksaan. Jika makanan diludah keluar, jangan bimbang kerana keadaan ini tidak berpanjangan sudu kecil patut digunakan.

Untuk menggalak anak mengunyah 1-2 sudu bijirin (bubur nasi), ubi-ubi yang rebus atau pisang masak yang dilecekkan boleh diberi sebagai permulaan. Apabila bayi biasa dengan makanan tersebut, kadar dan jenis makanan boleh ditingkatkan kepada 3-4 kali sehari

S4 : Makanan jenis apakah yang boleh diberi?

Gunakan makanan yang baru dimasak, atau baru dikupas dan dibasuh untuk menentukan kebersihan. Apabila bayi telah biasa mengunyah, selalunya dalam linkungan umur 6-7 bulan, makanan yang sempurna perlu diberikan.

Makanan yang sempurna mengandungi :

1. makanan asas seperti bijirin/bubur nasi

2. bahan makanan protein seperti ikan, telur ayam, daging, kacang-kacang

3. makanan berkhasiat vitamin seperti sayur-sayuran dan/atau buah-buahan

Contoh jadual makanan tambahan :

Umur 3-6 bulan

6-8 pagi

Susu ibu

10 pagi

Makanan bijirin, susu atau buah-buahan yang dilecek

2 petang

Susu
Bubur atau sup
Puree buah-buahan atau sayur-sayuran

6 petang

Susu ibu

Waktu tidur

Susu ibu


Umur 6-12 bulan


6 pagi

Susu ibu

9-10 pagi

Bijirin dan susu atau buah-buahan dengan bubur/sup atau telur rebus

1-2 tengahari

Nasi dan ikan dengan sayur-sayuran hijau atau daging dan puree sayur

3-4 petang

Susu atau buah-buahan atau air

5-6 petang

Nasi dan kacang-kacang
Pisang lecek

Masa tidur

Susu ibu

Panduan jadual diatas patut diubahsuai mengikut jenis-jenis makanan yang terdapat dikawasan-kawasan atau negeri-negeri yang berlainan.

S5 :Bagaimanakah diketahui pemakanan mencukupi untuk pesakit?

1.
Sejarah pesakit :

1.1
Pemakanan pesakit dan keluarga dalam masa 24 jam kebelakangan

1.2 Penyakit-penyakit tenat yang boleh mengurangkan berat badan pesakit seperti cirit-birit, jangkitan pernafasan

2. Pemeriksaan pesakit :

2.1 Ukuran anthropometri

2.1.1 Berat badan

2.1.2 Ukuran tinggi

Cara-cara untuk menentukan tahap pemakanan anak seperti lilitan pertengahan lengan (mid-armcircumference), ketebalan kulit (skin fold thickness) dan sebagainya boleh juga digunakan.

Malnutrisi dikatakan berlaku apabila berat badan anak kurang daripada – 2SD dalam carta NCHS. (sila lihat apendiks 5). Pertumbuhan terbantut pula terdapat apabila ketinggian anak kurang daripada – 2SD dalam carta ketinggian yang sama.

Bagaimana Cara Menimbang Anak

1.Tentukan mesin timbang dikalibrat

2.Tanggalkan pakaian dan kasut anak

3.Letak anak di atas mesin timbang *

4.Berat badan diambil apabila jarum ukuran berhenti


* Jika anak tidak berdiam diri, maka timbang ibu bersama anak dan seterusnya timbang ibu seorang.

* Berat badan anak = Berat ibu dan anak – Berat ibu.

Posted in | Leave a comment

Long Time...

Hari nie tak tau la kenapa begitu membosan kan..ahahahah
da lama tak update blog nih...last few days mmg tak der maser langsung nak mengupdate aper tah lagik nak check mail pun.. hahahahah...Sheena lately meragam skit ...tak tau la aper sal...mungkin dier da rasa lain kot...(da besar)..so dier pun da kurang nak tidor siang...mlam pun tido tak lena sagt...hahah..well, have to face it...this is about life kan...semua nih pengalaman...
Mlm tadi sempat gak berjalan2 kat Uptown Shah Alam tu...huhu..da lamer tak per...dah lain dahh ehh... byk dah perubahan kat situ...makin happening lak...Bwak Sheena skali sian dier...da la panas giler mlm tadi...sampai nak balik tido pun meragam...huhu..(Shian anak ibu ehh..)well cuaca lately tak tentu sgt...kadang ok...sejuk jerkkk kadang tuh panasss...huhu..
chaowwww

Posted in | Leave a comment

Ngantokk giler...

Adiuhh...asal la ngantok sgt ari nie....
dah tido kejap pun ngantuui la ari nk lagikkk....
adiu busan betui la ari nie...
letih gilerrrrr tahp gaban niie

hari nih baru sempat nak upload pic semalam..
bwk Sheena Jln2 beli baju baruu..


sker tull Sheena mkn tangan dier tauuu....
menjejesssss

Adiuhh...asal la ngantok sgt ari nie....
dah tido kejap pun ngantuui la ari nk lagikkk....
adiu busan betui la ari nie...
letih gilerrrrr tahp gaban niie
asal tah...walaupun da kuar td borong baju Sheena
kat SACC mall (Ader stock clearenc PONNEY)
leh tahan gak la....heheh...baju Sheena Arinie daddy dir yg pilihh..
baju tuk holiday next two weeks lagikkk..
(Labour day at Langkawi..)
hahhahahah

Posted in | 1 Comment

ABPH 2008....saper le menang

Nak tahu senarai penuh finalis ABPH2008? Jom baca artikel ini selengkapnya.

(saper la yg menang agaknyer yerkk)

1) Pengacara TV Lelaki Popular
a) AC Mizal
b) Ally Iskandar
c) Aznil Nawawi
d) Faizal Ismail
e) Faizal Tahir

2) Pengacara TV Wanita Popular
a) Abby Fana
b) Cheryl Samad
c) Fara Fauzana
d) Juliana Evans
e) Nurul Alis

3) Penyampai Radio Lelaki Popular
a) AG
b) Aznil Nawawi
c) Faizal Ismail
d) Kieran
e) Khairil Rashid

4) Penyampai Radio Wanita Popular
a) Abby Fana
b) Fara Fauzana
c) Leya
d) Linda Onn
e) Nana

5) Artis Komedi Lelaki Popular
a) AC Mizal
b) Afdlin Shauki
c) Nabil
d) Saiful Apek
e) Zizan

6) Artis Komedi Wanita Popular
a) Amyza Aznan
b) Kenchana Dewi
c) Noorkhiriah
d) Ruminah Sidek
e) Sheila Mambo

7) Artis Baru Lelaki Popular
a) Aiman
b) Fizzow Omar’
c) Nabil
d) Nubhan
e) Riz

8) Artis Baru Wanita Popular
a) Ayu OIAM
b) Lisa Surihani
c) Sari Yanti
d) Scha
e) Stacy

9) Penyanyi/ Artis Nasyid Popular
a) Aiman
b) Akhil Hayy
c) Hijjaz
d) Rabbani
e) Raihan

10) Penyanyi Berkumpulan/ Duo Popular
a) Estranged
b) Fabulous Cats
c) Hujan
d) M. Nasir dan Malique
e) Meet Uncle Hussain

11) Penyanyi Lelaki Popular
a) Adam
b) Aizat
c) Amy Search
d) Mawi
e) Nubhan

12) Penyanyi Wanita Popular
a) Elyana
b) Jaclyn Victor
c) Mila
d) Siti Nurhaliza’
e) Stacy

Posted in | Leave a comment

Aduh sakitnyer kepala...AF7?

Adoi..ari nih tak tai la per sal sakit sgt kepala nih...nak kata panas...ari nih elok jerrkkk sejuk nyerr..huhu..dah lama tak sakit kepala gak nyer...huhu...tah ler....walaupun sakit kepala AF7 tetap nak tgok gak..huhu..walau pun tak berapa suker sgt tp biler da tgok best lak jadiknyer..yer la maner tak nyer..mcm2 gelagat yang tah pah per leh tgok kat situ....kalau org tau buat kena gelak jerkkk...kekek..(nak wat cam ner..da tak der citer lain nak tgok)eekekek..(alasan)..eceh...what ever la...

Posted in | Leave a comment

Memories 2

Tetiba jerk jumapa balik pic2 nie...so leh share ngan semua...nie photo maser Iris baru lahir...skrg da 4 bln da pun....da lian sgt muka dier masa time lahir..now da byk mcm muka ibu der da..kekekek(tak der muker daddy..)




Iris 4 days....


domok tomel niehhh..


Iris with Ibu (time nie tembam giler)

Si merah


Just Bornnnn


Just Booorrnn

13 Dec 2008,2:57pm, puteri sulung yg di nanti2kan akhirnya selamat dilahirkan (normal tau) alhamdullillah...Sheena lahir ketika usia kandungan 34 weeks & Induce..Kalau ikut due date yang doctor bagi due nya adalah 01 January 2009, awal 17hari dari yang dijangka..awal giler tue..sebab baiti dah mula rasa contraction and bukaan sudah 2cm selama 2 hari..so tak pasal2 induce lerk...Encik suami setuju letak nama Iris Haseena (bunga,cantik jelita)...baru la tau betapa susah senang nye melahirkan n jadik ibu nie...sib baik Iris tak byk ragam sgt...malam dier merengek jerk nak mintak susu...tue pun 2 kali jer bagun time mlm...skrg..huh..da tak leh nak letakk..nak berdukung jerkk...mata meliar tgok benda2 yg bercolor...eehh...

Posted in | Leave a comment

what's todayy..


salam semuerr...huhu lamer da tak update..lately busy ngan work..biasalah kan nk idup...Now Iris da ader kat sini...at the momenth my sister take care of her until next week..next week Iris da mula di jaga oleh pengasuh dier...huhu..tak tau la nak ker tak Iris nie...takut org tur jerk yg tak nak...maner tak nyer skrg nih dier da pandai nak bergendong jerk (dukung) baring puntgok mood.maner ak nyer skrg dier sker sgt tgok keliling dier...(ader gaya mcm nak sepahkan umah jerk)huhu...well..this is how to be a mom...kena sabar...k. ler untill here my updated...mater da ngantok nie...kang malam nak berjaga lagikk..heheh..nite2 semua..take care.

Posted in | Leave a comment