Followers

Archive for 2011

Sekolah ke x payah

Umur Sheena dah nak masuk 4thn
Aku cadang & merancang nak hantar sheena sekolah tahun depan..
Tapi dah jadi berbelah bahagi pulak..nak hantar atau tidak?
Pilihan aku adalah sebuah sekolah (A) yg menyediakan pembelajaran dlm bahasa inggeris
& juga tidak lupa terdapat pendidikan agama seperti kelas I'qra, Solat, Jawi (all in)
Jadi x perlu lah nak hantar sampai 2 sekolah B&C,
 sekolah agama(B) nya lain sekolah akedemik(C) nya lain.
Sebab bila dikira2 expenses nya sama shj amount dia dlm 1bln..
Bezanya Sekolah A - aku x perlu risau, semua ada baik akedemik & agama
Sekolah B&C - Pening sebab kena hantar pagi petang, keletihan pulak anak aku.

Rasanya semua wanita yg bergelar ibu tentu mempunayi perasaan seperti aku.
Mahukan yg terbaik untuk anak-anak. Tak nak anak melalui saat susah seperti yg kita lalui.
haiisyy...'ALLAH' sahaja lah yg tahu perasaan aku nie.
Bila bercakap mintak pendapat & pandangan, belakang diberinya kata2 yg x bagus..
Bukan nk hidup berlagak seperti org kaya atau apa..
Cuma mata ni nampak, peluang utk hari hadapan.
Banyak kelebihan dari kekurangan. Bukan sebab cepat 'Cetch-up' atau x..
Sebab cepat 'Ceth-up' la aku nak buat yg terbaik utk dia..
Bukan nak rendahkan pendidkan yg sedia ada..
tp kalau dah ada yg lagi terbaik dari yg sedia ada perlu la difikir2kan..
Ini lah silapnya pandaangan org kita rata2nya..
Bila nak hantar anak ke sekolah yg mahal jerk org ckp "org kaya, x per la leh hantar"
"nak berlagak la tue, anak sekolah tempat mahal tp kerja biasa jerk"
Apa nak buat bila ada yg bersuara mcm tue..hmmm

apa kata anda...sy dah berbelah bahagi da nie..
what should i do..haddooiiii aii


Posted in , | 10 Comments

Raya 2011

Ohh...Dah Nak masuk minggu ketiga shawal da..
Sekejup sungguh masa berlalu...
Masih sempat lagi untuk baiti mengupdate Raya Story utk this year kot..
Tahun nie Kami sekeluarga x kemana2 pun..
Sebab parents baiti semua ada disini..
so kira this year raya kat sini ajer lah nampak nyerr...
Parents baiti pun malas nak balik kampung sebab kebayakan
saudaramara menetap katSelangor & Kuala Lumpur jerkk...
Tahun nie juga keluarga sebelah mertua baiti pun x balik ke
kampung halaman mereka jugak..sebab mak mertua baiti menjalani
pembedahan di bahagian lutut..So memang confirm x leh
bergerak kemana2 la..Doctor suruh rest kt umah ajerr..

Setelah bergelar ibu beranak dua nie
x pernah ader pic baiti dgn anak2..
hehehee..kira photo nie la yg pertama...
hahahaa...


Kami sekeluarga..Tahun ini (2011)berempat ..
bertemakan Pink...
Sheena umur 2thn 8bln & Haiqal 8bln


  Nie Pic Raya 2010..Tema Blue/Green..
Sheena umur 1thn 9bulan


Raya 2009..Tema Soft Purple..
Sheena 9bln..


Mula dgn hari raya pertama, baiti beraya di sebelah keluarga
husband dulu di Seksyen 17, Shah Alam..
Suasana sederhana ajerr..yer la kan Mak mertua baiti x sihat lagi..
so agak biasa2 ajer la..
Sampai la Raya ke-3, Raya ke-4 baiti da balik Subang da,
Petang Jumaat tue ader buat family
gathering sikit untuk sanak saudara terdekat..
oh ramai jugak la yg dtg ke rumah...
And followed by the next2 day..berjalan2 la ke rumah
saudar & teman yg ada buat Open House..

Org yg paling seronok kalau raya2 nie siapa lagik kalo bukan :-

 Haiqal..

&

Sheena...


Bayak diorg collect duit raya...itu yang pasti..hehehe...




Posted in , | Leave a comment



Anda simpan RM100, dapat 14 perkara :

  •  Simpanan Persaraan (tempoh Matang)
  • Dana Khairat 1 (Meninngal akibat sakit biasa)
  • Dana Khas 1 (lumpuh / hilang Upaya akibat biasa)
  • Dana Khairat 2 (meninggal akibat kemalangan)
  • Dana Khas 2 (lumpuh / Hilang Upaya akibat kemalangan)
  • Pampasan berganda (meninggal kemalagan semasa menaiki kenderaan awam / banggunan awam)
  • Pampasan kemalangan (hilang anggota / pembedahan)
  • Dana penyakit Kritikal (36 jenis / dibayar sekaligus)
  • Elaun harian hospital (sehingga 365 hari)
  • Khairat segera (tempoh 24jam)
  • Pengecualian cukai pendapatan (sehingga RM6000)
  • Sedekah jariah / keberkatan
  • Jaminan Haji & Umrah

**Ketahui bagaimana dengan 10% dapat melindungi 100% pendapatan anda...Hubungi 017-365 3902 segeraaa

Posted in | Leave a comment

Happy Weekend on Ramadhan


Very fast update...so hari nie dah hari ke-6 umat islam berpuasa..
Masih belum terlewat lg untuk baiti ucapkan selamat berpuasa kepada semua...
Moga bulan puasa tahun ini lebih bermakna dari tahun2 sebelumnyer..

Hujung minggu nie aper lg..isi dgn shopping raya lah errkkk...
Tahun nie sambut raya sederhana ajerr...lebihkan kepada anak2 ajerr...
yg paling seronok nnt siapa lagi kalo bukan sheena & haiqal..

Baiti x der aper nk share this week...hanya video sheena nie jerk 
untuk hiburkan semua..ok..


Posted in , | Leave a comment

Aktiviti hujung minggu


Cerita yang dah berminggu berlalu..baru berkesempatan untuk mengupdatenya...
Adala dalam 3 minggu yang lalu (alah senang ckp bulan lepas la)
Kami sekeluarga (my husband site) telah dikunjungi oleh pakcik (adik my MIL) from singapore..
yang best nyer abis sorg satu basikal dibelinyer termasuk la sheena...sib baik haiqal kecik lg
kalau x sure dapat satu gak..kekekekee

So the next day Atok Khalid nyer pun ajak la gi bermain-main kat extreem park seksyen 13 shah alam..
boleh tahan gak la, ramai jugak yg membawa keluarga masing2 untuk mengadakan aktiviti di sana..
apa lagi angkut la basikal naik kereta atok khalid..hehhee..yang lain dgn kenderaan masing2 la..
Sheena cepat sgt belajar...baru beberapa jam naik terus da pandai...cuma sheena x leh nak kayuh sampai
abis la sbb basikan tue terbeli yg besar...but x per leh tahan lama sampai shena besar..

so here the activity yang sempat baiti snapkan..

 Muka sheena dah kepenatan kot!!


 Haiqal lak melayan diri sendiri.. :)


 Eceh...dah terer la tue main lepas2 tagan lak..


 Muka adik yang dah mula bosan..


Scooter pulakk...with atuk khalid.


Posted in | 2 Comments

Plan terbaru dari Takaful Etiqa - Tunas


Etiqa Takaful telah melancar kan satu produk terbaru dikenali sebagai TUNAS.
Satu produk yang akan membuatkan anda membuat satu keputusan yang terbaik untuk masa hadapan.

Merupakan pilihan yang mudah dalam membuat pelaburan simpanan anda bagi mendapat 
kehidupan yang anda idamkan.

TUNAS merupakan pilihan tepat anda untuk pelaburan simpanan yang menyediakan pulangan tahunan
untuk tempoh 20 tahun. Pulangan tahunan (annual cash payment) adalah dalam lingkungan 5% - 10%
daripada 'annual contribution' jadi anda boleh pastikan yang wang berkerja keras untuk anda.

Kelayakan - mereka yang berumur 30 hari - 60 tahun

Manfaat yg disedikan dalam plan ini adalah :-
  1. Death Benefit
    Lump sum payment consisting of Sum Covered plus accumulated value in Participant Account (PA) together with Mudharabah (Profit Sharing) will be payable. 
  2. Total and Permanent Disability (TPD) Benefit
    Should TPD occur before the age of 65 or expiry of the certificate, whichever is earlier, a lump sum payment consisting of Sum Covered plus accumulated value in Participant Account (PA) together with Mudharabah will be payable. The disability must continue uninterruptedly for a period of at least 6mnth
    Note: For Sum Covered up to RM1 million, the TPD benefits shall be payable in a lump sum. The remaining of the Sum Covered (if any) will be payable one year after the first payment was made.
  3. Terminal Illness Benefit
    Upon diagnosis, lump sum payment consisting of Sum Covered plus accumulated value in Participant Account (PA) together with Mudharabah will be payable. Terminal Illness is defined as a condition that is expected to result in death of the Person Covered within 12 months. The Person Covered must no longer be receiving active treatment other than pain relief. Please refer to the Certificate for full definition of Terminal Illness.
  4. Maturity Benefit
    Upon completion of the certificate tenure by the surviving Person Covered, the accumulated value in the Participant Account (PA) including the Mudharabah plus allocated surplus from Participant Special Account (PSA) if any will be payable.
  5. Annual Cash Payment
    A Fixed Annual Cash Payment based on the percentage of Basic Annual Contribution* is payable throughout the certificate duration of 20 years. 
        
 Certificate Year
Annual Cash Payment(% of Basic Annual Contribution* Paid)
Year 1 - 10
5%
Year 11-20
10%
* Excludes extra contribution and rider contribution (if any)
Annual contribution mode: Payable at the beginning of each certificate year.
Other contribution modes: Payment to commence at the end of each certificate year, subject to full contribution received for each respective certificate year.

 Sumbangan (contribution)
 Ianya adalah sebuah sumbangan yang berpatutan, anda boleh meyertai TUNAS dan merasai kelebihan yang ditawarkan di dalam plan ini. Anda juga diberi pilihan untuk membuat sumbangan pada setiap bulan, setiap 6 bulan atau setiap setengah tahun.

Jadi apa tunggu lagi. Ini adalah peluang terbaik untuk anda melabur & menyimpan untuk masa hadapan, dan mendapat pulangan dalam tempoh yang singkat sahaja (iaitu 20 tahun)

Kepada anda yang berminat dengan plan ini boleh terus menguhubungi Baiti  017-365 3902

Lakukanlah sesuatu yang terbaik untuk masa hadapan anda, keluarga & anak-anak anda

Posted in , | 1 Comment

Kakak & Adik


Nak update kisah dua beradik nie..skrg haiqal dah berusia 6bln 4hari..
Sheena pulak 2thn 6bln..adik da pandai menerap yg kakak lak dah banyak cakap..
leteh ibu nak menjawab..hehehe
Kakak ngn adik dah ok...skarag kalo kakak bangun dari tidur jerk sure cari adik..
kalo tgok adik x ader menangis mcm org mati laki...
Adik lak dok perhatikan ajer gelagat kakak...kakak melompat,terkinja2, menyanyi2
sure adik suka & ketawa terbahak2..(mcm nye lawak benor kakak tue kan)
Isssyyhh...apa pun baiti bersyukur sgt2 dikurniakan dua zuriat yg sihat & cergas nie..
Hilang penat ibu balik kerja tgok gelagat dua org nie...

so nie photo2 untuk di kongsikan bersama

 Adik & Kakak


 Play together... tp kakak kedekut x kasi usik basikal dia


 Time nie haiqal 3bln...


baca buku sama2 ...


gelagat dua beradik nieee...sheena da pandai main dgn adik..

Posted in , , | 2 Comments

Undilah Kami!!!


Salam...baiti mulakan update kali nie dgn memohon undian dari korang2 semua..
Contest pertama join untuk tahun 2011..hahaha ci ker (achi ajerr)



(ini lah dia photo yg dipertaruhkan)

Macam mana nak Vote...Mudah ajerr..korang perlu ikut step kat bawah nie..

1- Korang kena 'Like' Page nie Alicessa baby house

2- Pastue 'Like' photo kami disini

Done...mudah ajer kan...
kalau korang nak join pun boleh senang ajer..post kat Wall Alicessa baby house ajee...Sooo
Mudah kan...so aper lagi undilah kami & join sekali...hahahaha


Posted in | Leave a comment


Attention all...New Arrival collection from Haseena Collection..
Jom terjah HC sekarang...koloksi menarik untuk anda semua..
moh dereh moh!!! (ate ckp perak le pulokk)






Posted in | Leave a comment

Update sesawang yg dah bersawang!!!


Lama betul baiti x update blog....naik berhabuk umah nie jadinyer...
Sekarang nie baiti busy sikit dgn kerja baru...OHHh...sure ada yg nak tau kerja apa la yang baiti dok buat 
sampai sibuk sangat tue erk?...Actually baiti dah mula berkerja semula...makan gaji balik...hahaha...
setelah setahun menjadi suri rumah sepenuh masa...so kali nie nak kerja balik la...
tak leh la x kerja...bukan x nak jaga anak2...tp bila pikir2 balik, ishhh...anak lak dah ada dua nie...
so kena lah juga berkerja....lg pun dah biasa kerja makan gaji...hujung bulan da tentu nyer duit masyukk...
hehheheheeee....

Nak update pasal my Little Boy yang skarang dah masuk 3bulan 6 hari dah nie...
wahhh skrg dah pandai mengereng dah...ajak org bersembang ajer dgn dia...tah aper yg di sembangkan pun x paham lerkkk....bahasa baby...kekekeke!!! asal malam jerk da susah nak tidor...sian ibu berjaga malam la pulak...siang nak kerja dah mengantok kat opissss...heeyyy haiqal....
 Sheena with Haiqal

 Hellooo....my name is Sheena...;)

Sy yg da pandai berposing...Muuaahhhh!!!

Yang kakaknyer lak...pantang lepa....asyik kaco adik jerkkk...suapkan susu adik la biskut la nasi la...issshhh notty sungguh Sheena nie....best part is...sheena curi2 isap puting adik dia....sampai menyorok blakang pintu or bantal...konon nak cover la x bg org tgok dia buat aperr...tapi ibu nampak jugakkkk!!!! hahahaha

i think until here kot story mory yang nak dikongsikan...Nanti kalo ader kesempatan lagi
baiti akan update u'oolllzzz the new story k....seeee  yaaaa!!!

Posted in , , | 1 Comment

Lahirnya Putera yang dinantikan


Salam semua....wah lama x berblog...berhabuk,bersawang semua ader...
Mungkin ada yg belum tau lagi...
Baiti selamat melahirkan anak kedua 14 December 2010 yg lalu...
siapa follow FB baiti mungkin tau la kot..sbb update kat saner jerk pun...huhuu

Nak Share pengalaman sikit melahirkan 2nd baby nie...
Anak kedua nie lah baiti dapat rasa kesakitan sebenar...
maner tak nyer...mula rasa sakit 12 Dec lagi...
tapi baby kuar 14 Dec....huuiishhh...tahan jerk laa...
Mulanya ingat kuar ar 12 Dec...tarikh cantik tue...tapi x jugak...
Bukaan still 3cm jerkk...x nak induce lagik...tunggu la lagii...
(Kalo kat Privet Hospital da Induce da)
13 Dec 2010...kalo bersalin hari nie lak samer tarikh ngn birthday Sheen (my 1st daughter)
tapi still x kuar jugakk...(Bukaan masik 3cm) then 12am baru Baiti rasa
contraction bertambah2 kuat n kerap...
This time harap sangat baby kuar la...sbb da x sanggup lagi nak duduk tunggu n tahan sakit...
dah lama sangat...letih,penat, ngantok semua ada..
Time nie berkali-kali kuar masuk bilik air...rasa mcm terkencing tp quantiti sikit,
tetiba terfikir..air ketuban kot..then panggil nurse ckp apa yang berlaku..

Nurse check ok 5cm...zuushh leh masuk labor room.
Masuk jerk dalam labor room terus drip ubat. Terus aku mintak inject ubat tahan sakit..
sebabnya baiti memang tak tertahan lagi dah sakitnya..lepas cucuk tue ingat ok la rupanya x jln jugak..
wahh!!! contraction makin kuat selang setiap 5 minit - 3 minit..
time contraction tue datang da x peduli dah,
rasanya baiti dah dok melentik2 badan..(tah macam maner la rupernyer)
Time nih segala doa aku x putus-putus aku baca.

Sedih sgt sbb time nie husband x dibenarkan masuk.
dah la x bagi husband masuk teman kan, pulak tue sorang bayang nurse pun x nampak.
yang aku dengar diorg dok bersembang kat luar bilik aku tue siap gelak-gelak lagi..
huiisshh..betui betui stress aku dibuatnya.
Bayangkan lah dok sorang2 dalm bilik tue mengerang kesakitan.
Suddenly terasa mcm nak buang air besar. (opp ini bukan nak buang air besar ini time untuk push)
Baiti pun teus picit butang emergency untuk panggil nurse.
Nurse masuk siap tanya ada apa ya... (dalam hati aku, amboi aku sakit mcm nie ko leh tanya ada apa?)
Aku pun cakapla "Saya rasa mcm nak teran dah nie kak"'
Nurse tue jawab yer ker..dia pun check
 "Eh belom lagi nie, Lambat lagi"..tunggu dulu ya, then terus dia kuar.
Ya-Allah dalam hati aku nie teramatlah geram sangat dengan statement nurse tue..
hakikatnya memang aku rasa nak teran.. tanpa bantuan aku gagah 'Push' sorang2..
tetiba aku rasa macam sesuatu tersangkut mcm x lepas.
aku pun jerit sekuat hati aku...Baru la nurse masuk 3-4org...
aku dengar ader nurse tue ckp "kenapa awak x panggil kami masa nak push, tengok anak awak dah tersangkut nie" time nie aku memang dah x mampu nak bekata2 lagi..aku berserah sahaja..(dalam hati aku amat la risaukan keadaan anak aku) jauh didalam hati aku, memang aku marah sangat dengan nurse yang ckp belom time push tadi tue..marah yang teramat sangat..

Alhamdulillah tepat jam 2:58am Baiti selamat melahirkan baby boy


Name : Izz Haiqal Bin Nor Azizee
D.O.B : 14 Dec 2010
Weight : 2.71kg
Hosp. Sg. Buloh (x bagussss)

Baby x der la besar maner, tapi sakit aduhai...tuhan saja yg tau...
apa pun semua itu ada pengalaman amat pahit yang pernah aku lalui...
Tapi aku gembira & bersyukur kerana semuanya selamat..(walaupun x seperti yang aku harapkan)
sejak dari hari itu aku nekad  yang aku tak nak bersalin disini lagi (Hospital Sungai Buloh)
Tak kira lah penat mcm mana pun korang bekerja, Night Shift or day shift ke,
 sebagai seorang jururawat bidan yang bertauliyah,
sememagnya mereka x patut berkelakuan begitu, cakap pun kena hati2 jgn main lepas ajer..
cuba kalo dia kat tempat aku ketika itu, tentu dia rasa apa yang aku rasa.

< The End >



Posted in , , | 11 Comments