Followers

Archive for March 2012

Cuaca oh!! Cuaca

Musim, cuaca sekarang yang tidak menentu. Rasa macam pelik jerk bila bulan February - Mei yang kebiasaannya adalah musim panas tetiba jadi musim hujan. Itu lah yang berlaku sekarang ini. Perubahan cuaca yang tak menentu dah sekarang ini. Cerita pasal cuaca dan musim ini. Sekarang ini lah jugak musim anak-anak kita kena demam, selsema & batuk. Banyak blog-blog rakan-rakan bloger Baiti cerita tentang kesihatan anak-anak & keluarga masing-masing. Rata-ratanya semua menerima nasib yang sama.

Macam tu juga lah dengan anak-anak Baiti (si Sheena & Haiqal). Mula dengan Haiqal. Start Demam Sabtu (10.03.2012) Hari ini masuk hari ke-11. Tapi alhamdulillah hari ini ada perubahan dah. Demam dah kurang cuma tinggal batuk jerk. Tapi sepanjang hari-hari yang dia demam tue, Ya'allah tuhan sahaja lah yang tau. Kesian tengok Haiqal melepek ajer terbaring. Nak bergerak pun mintak orang tolong dukungkan dia. Panas naik 'On - Off'. Tapi bila naik jerk panas tu, sampai cecah 40'c tue. itu yang betul-betul kena pantau. Mak Baiti cakap budak lelaki ni kalau demam senang kena 'tarik' atau dalam erti kata lain 'kekejangan'. Memang tak lena tidur malam lah dibuatnya. Tidur pulak Haiqal mesti nak berpeluk tak dengan Ibu dengan Opahnya. Dengan orang lain dia tak nak. Daddy dia pun dia tak nak. Dalam tempoh Haiqal demam ni. 2 klinik swasta Baiti pergi, tapi masih tak menunjukkan sebarang perubahan. Lebuh duit RM130 macam tu sahaja. Ubat jer mahal tapi tak berkesan?
Kesudahannya bawak lah jugak Haiqal ke hospital semalam (Hosp. Sungai Buloh). Siap amik darah semua. Doktor tengok tegak Haiqal merah & bengkak. Keputusan ujian darah ada 'Virus Infection'. Doktor pun macam pelik, kenapa 'antibiotic' yang klinik bagi tu x berkesan sepenuhnya. Padahal Baiti bagi mengikut yang ditetapkan. Hospital bagi sampai 2 botol 'antibiotic'. Siap pesan kalau masih lagi keaadan Haiqal sukar bernafas atau bernafas panjang. Selepas 10hari boleh datang balik. (tapi rasanya ok kot, sebab dah mula nampak kesannya). Antibiotic yang Hospital bagi ini alhamdulillah berkesan akhirnya.


kesian adik terbaring ajer. tak pernah tgok dia macam ini

Semalam Sheena pulak mula demam. Alang-alang ada ubat cepat-cepat bagi kat Sheena. Demam dah ok tapi batuk jer tinggal. Sama lah dengan Haiqal. Batuk kahak teruk sangat batuk dah mcam batuk orang tua je bila dengar.

last-last dua-dua terbaring.

Harapnya cepatlah dua orang 'dak keletah' ni sihat. tak sampai hati pulak tengok keadaan diorang macam ini. Terbaring jerk, makan tak lalu, menyusu pun tak lalu, main pun tak larat. Letak la permainan apa pun depan diorang masa ni. Hanya mampu tengok jerk. Kesian betul
'Get well soon my Lil Prince & Princess' nanti boleh main basikal sama-sama, masak sama-sama ok.


Posted in , | 3 Comments

'Jaga-Jaga Anak Kita, Jangan sampai Jadi Hamba'



Cerita berkenaan 'Budak Hilang' sekarang ini betul-betul merisau
& menakutkan Baiti.
Yang terbaru kisah adik Nurul Nadhira @ Dirang yang
menggemparkan satu Malaysia.
Tidak mahu membuat andaian atau apa-apa 'Spekulasi' tentang kes tersebut (yang masih dalam siasatan polis). Cuma apa yang boleh kita ambil dari kes-kes seperti ini adalah teladan bagi kita supaya lebih peka & sentiasa waspada setiap gerak geri anak-anak kita.

Pada pandangan Baiti, Kanak-kanak seusia 5tahun, tidak sepatutnya kita mengharapkan sepenuhnya terhadap kanak-kanak seusia ini. Kalau di ikutkan umur 5tahun ini baru kita nak kenalkan dia dengan dunia luar. Kebiasaannya dalam usia 5 - 6 tahun kita baru menghantar anak ke Tadika Pra-sekolah kan. Jadi, pada masa usia ini mereka sebenarnya baru mahu mengenali keadaan sebenar dunia luar. Baiti rasa adalah tidak patut kalau kita mengharapkan dia mampu berdikari sendiri.

Jujur Baiti cakap, Baiti sendiri tak 'explore' kan sangat dunia luar dengan anak-anak Baiti. Bukan bermakna nak kongkong mereka atau jadikan mereka seperti 'Katak dibawah tempurung' tak tahu apa itu dunia luar. Tapi Baiti menghadkan, Malah nak ke Playground pun ada masa yang Baiti akan bawak. Bukan lah tak bawak langsung, ada tapi tidak selalu. Kalau nak berjalan pun Baiti akan pastikan orang yang Baiti percayai mampu menjaga anak-anak, kalau yang tak boleh percaya tu memang tak akan la bagi diorang ikut & keluar.

Itu Kisah adik Dirang. Yang terbaru dengar semalam kisah Seorang Bayi yang baru bertaktih lemas di sungai. Aduhh!! lagi sayu. Kanak-kanak ini didapiai berjalan keluar rumah sendiri ketika ibunya sedang membasuh kain di bilik air. Tak sedar anak dah keluar rumah. Tau-tau dah terapung kat sungai. Masya'Allah. Mengucap banyak-banyak bila mendengar. Tapi itu lah dah ketentuan Allah, apalah salahnya jika dukunci pagar atau pintu itu elok-elok. Bukan niat Baiti untuk menyalah kan si Ibu. Tapi itulah pokok pangkalnya perkara itu terjadi atas kesilapan kita sendiri. Walau seteliti mana nya kita, pekanya kita, kita perlu redha & sedar bahawa kita manusia biasa yang tidak dapat mengelak dari melakukan kesilapan walaupun hakikat nya kita sudah cuba untuk mengelak dari berlaku perkara-perkara yang kita sendiri sebenarnya tidak mahu ianya berlaku.

Walaubagaimana pun, takziah Baiti ucapkan buat keluarga adik Dirang & baby yang terlibat dalam kemalangan ini. Diharap, roh mereka ditempatkan dikalagan orang yang dikasihi oleh Allah s.w.t dan kita yang masih hidup ini, diharapkan dapat meneruskan kehidupan seharian dengan lebih berwaspada & yang paling penting peka terhadap anak-anak kita. Jangan biarkan anak-anak kita melakukan sesuatu yang diluar kemampuan mereka.

p/s : mohon ampun maaf jika tulisan saya ini ada mengguris hati sesiapa. Niat hanya sekadar untuk mengambil iktibar & teladan sahaja. Yang baik itu datang nya dari Allah & yang buruk itu datangnya dari diri kita sendiri.

Jom Layan & hayati video ini

Posted in , | Leave a comment

Oh!! Haseena

Dah lama rasanya menyepikan diri dari online shop. Semua sedia maklum, dulu Baiti pernah menjalankan Biz online. Dah hampir setahun rasanya tak aktif kan blog shoppe Baiti tu. Samapai dah lupa user Id & Password. (hahahaa sampai begitu sekali..dahsyyyaaattt). Alhamdulillah, kini Baiti bekesempatan untuk kembali mengaktifkan Blogshop Baiti tu. Kalau dulu dekenali sebagai 'Smooch & Haseena Collection', so kini dikenali sebagai Oh!! Haseena. Minta jasa follower-follower blogshope Baiti yang lama tu untuk Follow my new blog shoppe ok. Dan jagan lupa untuk klik di 'Fan Page' Oh!! Haseena di Facebook juga ya!!!



Jagan lupa Visit my new Blog Shoppe ok...
See ya!!!!


Posted in , , , | Leave a comment