Followers

Lahirnya Putera yang dinantikan


Salam semua....wah lama x berblog...berhabuk,bersawang semua ader...
Mungkin ada yg belum tau lagi...
Baiti selamat melahirkan anak kedua 14 December 2010 yg lalu...
siapa follow FB baiti mungkin tau la kot..sbb update kat saner jerk pun...huhuu

Nak Share pengalaman sikit melahirkan 2nd baby nie...
Anak kedua nie lah baiti dapat rasa kesakitan sebenar...
maner tak nyer...mula rasa sakit 12 Dec lagi...
tapi baby kuar 14 Dec....huuiishhh...tahan jerk laa...
Mulanya ingat kuar ar 12 Dec...tarikh cantik tue...tapi x jugak...
Bukaan still 3cm jerkk...x nak induce lagik...tunggu la lagii...
(Kalo kat Privet Hospital da Induce da)
13 Dec 2010...kalo bersalin hari nie lak samer tarikh ngn birthday Sheen (my 1st daughter)
tapi still x kuar jugakk...(Bukaan masik 3cm) then 12am baru Baiti rasa
contraction bertambah2 kuat n kerap...
This time harap sangat baby kuar la...sbb da x sanggup lagi nak duduk tunggu n tahan sakit...
dah lama sangat...letih,penat, ngantok semua ada..
Time nie berkali-kali kuar masuk bilik air...rasa mcm terkencing tp quantiti sikit,
tetiba terfikir..air ketuban kot..then panggil nurse ckp apa yang berlaku..

Nurse check ok 5cm...zuushh leh masuk labor room.
Masuk jerk dalam labor room terus drip ubat. Terus aku mintak inject ubat tahan sakit..
sebabnya baiti memang tak tertahan lagi dah sakitnya..lepas cucuk tue ingat ok la rupanya x jln jugak..
wahh!!! contraction makin kuat selang setiap 5 minit - 3 minit..
time contraction tue datang da x peduli dah,
rasanya baiti dah dok melentik2 badan..(tah macam maner la rupernyer)
Time nih segala doa aku x putus-putus aku baca.

Sedih sgt sbb time nie husband x dibenarkan masuk.
dah la x bagi husband masuk teman kan, pulak tue sorang bayang nurse pun x nampak.
yang aku dengar diorg dok bersembang kat luar bilik aku tue siap gelak-gelak lagi..
huiisshh..betui betui stress aku dibuatnya.
Bayangkan lah dok sorang2 dalm bilik tue mengerang kesakitan.
Suddenly terasa mcm nak buang air besar. (opp ini bukan nak buang air besar ini time untuk push)
Baiti pun teus picit butang emergency untuk panggil nurse.
Nurse masuk siap tanya ada apa ya... (dalam hati aku, amboi aku sakit mcm nie ko leh tanya ada apa?)
Aku pun cakapla "Saya rasa mcm nak teran dah nie kak"'
Nurse tue jawab yer ker..dia pun check
 "Eh belom lagi nie, Lambat lagi"..tunggu dulu ya, then terus dia kuar.
Ya-Allah dalam hati aku nie teramatlah geram sangat dengan statement nurse tue..
hakikatnya memang aku rasa nak teran.. tanpa bantuan aku gagah 'Push' sorang2..
tetiba aku rasa macam sesuatu tersangkut mcm x lepas.
aku pun jerit sekuat hati aku...Baru la nurse masuk 3-4org...
aku dengar ader nurse tue ckp "kenapa awak x panggil kami masa nak push, tengok anak awak dah tersangkut nie" time nie aku memang dah x mampu nak bekata2 lagi..aku berserah sahaja..(dalam hati aku amat la risaukan keadaan anak aku) jauh didalam hati aku, memang aku marah sangat dengan nurse yang ckp belom time push tadi tue..marah yang teramat sangat..

Alhamdulillah tepat jam 2:58am Baiti selamat melahirkan baby boy


Name : Izz Haiqal Bin Nor Azizee
D.O.B : 14 Dec 2010
Weight : 2.71kg
Hosp. Sg. Buloh (x bagussss)

Baby x der la besar maner, tapi sakit aduhai...tuhan saja yg tau...
apa pun semua itu ada pengalaman amat pahit yang pernah aku lalui...
Tapi aku gembira & bersyukur kerana semuanya selamat..(walaupun x seperti yang aku harapkan)
sejak dari hari itu aku nekad  yang aku tak nak bersalin disini lagi (Hospital Sungai Buloh)
Tak kira lah penat mcm mana pun korang bekerja, Night Shift or day shift ke,
 sebagai seorang jururawat bidan yang bertauliyah,
sememagnya mereka x patut berkelakuan begitu, cakap pun kena hati2 jgn main lepas ajer..
cuba kalo dia kat tempat aku ketika itu, tentu dia rasa apa yang aku rasa.

< The End >



This entry was posted in , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Lahirnya Putera yang dinantikan

MamaDamia a.k.a Haiza said...

tahniah atas kelahiran baby boy tu ye....nak tanya nih..masa bersalin kat sg buloh tu,suami boleh temankan tak?...coz me masa first baby pun lahir kat sana tapi ceasar..of coz suami dia tak kasi temankan...

skang ni me dah nak masuk 8 bulan pregnant...mmg plak nak bersalin kat sana lagi...tapi harap2 kali ni normal

C.e.T.o.T said...

congrats baiti :) selamat berpantang yee

Baiti said...

Haiza : leh masuk...tp dia akan panggil husband kita bila kita dah rasa nak push...tp baiti x sempat nak panggil masuk dah push dulu...hhuuuhuhu...masa menunggu tue dia x bagi msuk..

Cetot : tq

ibu MZW @ farah idayu said...

tahniah...samala kita baru dpt baby baru..sepasang dh skang kn. cuma terbalik jek..u boy me girl..hehe~ the best part is baby baru saya juga lahir sama bulan ngn ank sulung and awal 2 ari je. selamat berpantang n berjaga mlm la ye~ *wink*

adianiez AIDA said...

baiti : tahniah dari aida. best nyerrrr. walaupun sakit, nampak muka baby jek, terus rasa best, kan ?

Hafriz el-Muhammady said...

Alhamdulillah..
tahniah2!!! ^_^

Ninja said...

Tahniah~
Baby comel~

Omu Rice said...

tahniah...comey...

balqishDESIGN said...

wow.comelnye baby.rupaikut sape lah agaknye ye?what is it like to become a mother? (belum kawin ni). hehe. anyway, just passing around. come to my blog for Interior design tips from profesional

Cinta Hatiku said...

lebih kurang la pengalaman dgn kite baiti..tp kite tak berani push tanpa takde org..sbb takut lain jd nya..masa darwisy arie tu lahir jam 11:20mlm..kul 6:30 kite gerak ke hospital..tak sakit pun..tp turun darah..[sempat update fb lagi masa tu..ekekeke] kul 7 lebih buat procedure..doktor sorg ni kata dah bukak 1cm..doktor lg sorg kata tak bukak lagi..masa tu kandungan baru 8 bulan..so scan tgk baby doktor ckp 2.5kg berat dia..dan ckp lambat lg ni awak nak bersalin..tp kite tegas kan..sbb 2 anak kite lahir 8 bulan [normal dan keluar air tuban] so doktor buat keputusan suruh balik umah..sepatutnye admitkan dlm wad..so malas la nak argue..lg pun rumah dekat jer dgn hospital jalan kaki pun bleh..so balik sampai umah dlm jam 8:45mlm..sempat tgk bola lagi [final malaysia lawan indonesia] dlm tgk bola kite kire contraction sekerap mane..kul 9:30mlm dah rasa 10min contraction..so ckp dgn hubby kul 10 bleh la gerak ke hospital balik..sampai hospital kul 10:20mlm doktor lain check..dah bukak 5cm..doktor yg sebelum ni dtg jenguk ckp..eh bukan td awak dah balik ker..tul ke nak bersalin..[nak je ckp..ingat org memain ker..] lepas check kat bilik pap 3 [dlm labour room kan bnyk bilik]diorg suruh jln pindah bilik deliver 2..bleh gitu ek..lepas diorg siap kan brg..dlm 11:10mlm bleh plak diorg tinggal kan kite sensorg..dan tgk bola..sabo je la..kul 11:15 kite dah rasa kepala baby cam dah sampai kat ponggong..tinggal push jer..panggil nurse dia dtg n dia keluar blk sbb nk panggil hubby..bleh plak berhenti tgk bola lg..time 11:20 dah takleh kepala dah keluar..jerit panggil nurse..kebetulan ada doktor lalu..dia jenguk tgk dah nmpk kepala..terjerit panggil yg lain suruh tarik..suruh push terus keluar..dr td menahan takut push awal org takde tercampak plak anak..time baby keluar tul tul time malaysia gol n menang..sabo je la..nasib baby kecik..kepala bulat jer..kalau tak confirm ada bekas kat kepala ..gh memang camtu la..kite pengalaman hkl pun lebih kurang..time mia sama darwisy kat hospital ampang..3-3 bad experience..tp alhamdulillah semua selamat kan baiti..

Baiti Silah said...

Tue lah kan...diorg leh ckp relex jerk belom lg la lambat lagi la..diorg x rasa apa yg kita rasa leh ckp byk2 lak..heyy gerammm