Followers

Sekolah ke x payah

Umur Sheena dah nak masuk 4thn
Aku cadang & merancang nak hantar sheena sekolah tahun depan..
Tapi dah jadi berbelah bahagi pulak..nak hantar atau tidak?
Pilihan aku adalah sebuah sekolah (A) yg menyediakan pembelajaran dlm bahasa inggeris
& juga tidak lupa terdapat pendidikan agama seperti kelas I'qra, Solat, Jawi (all in)
Jadi x perlu lah nak hantar sampai 2 sekolah B&C,
 sekolah agama(B) nya lain sekolah akedemik(C) nya lain.
Sebab bila dikira2 expenses nya sama shj amount dia dlm 1bln..
Bezanya Sekolah A - aku x perlu risau, semua ada baik akedemik & agama
Sekolah B&C - Pening sebab kena hantar pagi petang, keletihan pulak anak aku.

Rasanya semua wanita yg bergelar ibu tentu mempunayi perasaan seperti aku.
Mahukan yg terbaik untuk anak-anak. Tak nak anak melalui saat susah seperti yg kita lalui.
haiisyy...'ALLAH' sahaja lah yg tahu perasaan aku nie.
Bila bercakap mintak pendapat & pandangan, belakang diberinya kata2 yg x bagus..
Bukan nk hidup berlagak seperti org kaya atau apa..
Cuma mata ni nampak, peluang utk hari hadapan.
Banyak kelebihan dari kekurangan. Bukan sebab cepat 'Cetch-up' atau x..
Sebab cepat 'Ceth-up' la aku nak buat yg terbaik utk dia..
Bukan nak rendahkan pendidkan yg sedia ada..
tp kalau dah ada yg lagi terbaik dari yg sedia ada perlu la difikir2kan..
Ini lah silapnya pandaangan org kita rata2nya..
Bila nak hantar anak ke sekolah yg mahal jerk org ckp "org kaya, x per la leh hantar"
"nak berlagak la tue, anak sekolah tempat mahal tp kerja biasa jerk"
Apa nak buat bila ada yg bersuara mcm tue..hmmm

apa kata anda...sy dah berbelah bahagi da nie..
what should i do..haddooiiii aii


This entry was posted in , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Sekolah ke x payah

Baiti said...

test

JaSmIn said...
This comment has been removed by the author.
JaSmIn said...

salam...eh bru bole click komen ni, td x bole pon hu3...sape yg nk sekolah haseena eh, saya rasa baik hanta je yg ade kedua2 nya english education n agama sbb bdk2 kan cepat blajar mase ni lah nk train diorg, sbnarnye sy pn terpk yg sama nk antar abg yg sulung ke sekolah drpd x buat ape kt umh blaajr pon stakat bukak dvd education xde org nk guide dia kan memandangkn kita bkje nk ajar dorang mengaji sesekali jelah pstu tinggal x konsisten baik p skoll mcm2 diaorg bole blaja tp tulah pk2 blik mcm kecik lg psl ujg bln ni bru nk genap 3 thn so awl thn depan baru 3 thn 2 bln kesian psl kena bgn pg pkul 8 pg da masuk kan? mcm2 taska yg bgus skrg ni cume klu $$ byk bole la anta tmpt yg best2 he3
sy ingat thn dpn 4thn nk antar sekolah yg ajar agama,pstu 5 thn msuk skolah english pulak pstu 6 thn blajar sekolah agama blik he3 so seimbang la kan..baiti nk antar ke mana? saya ingat nk try jgk genius aulad ke little caliph tp riban2 kan tkpe try setahun dlu pstu klu bankrap 5 thn ke 6 thn antar p PASTI murah pon murah bgus pon bgus ;) harap2 membantu awak ye bye~~

Baiti said...

salam jasmin..haha..ok..tue la pasal..sy actually da register sheena kat genius audlad...tp tue la ader lak mulut2 busuk n x der insurance ckp bukan2 kat blakang...haiisshhh...tue la kan...mmg sy nak hantar..sy akan hantar jugak nntt..hahaha

adianiez AIDA said...

hi baiti. suka la saya nak share dgn baiti. penting kita pilih tadika utk anak. moreover zaman skan ni anak 4 years old da masuk tadika & belajar. perkara utama yg aida fikir waktu nak anta nurin dulu ialah (1)mudah utk anta & amik dia (2)tadika tu bersih & lengkap dgn ciri2 keselamatan dan (3)silibus tadika tu sendiri. and aida puas hati dgn tadika yg aida pilih utk nurin & syuhada. if nak terlalu memilih, memang tak terpilih baiti. kita nak yg terbaik utk dia. tapi one thing baiti kena ingat, dia belajar kat tadika & kita wajib pantau kat umah.

pengalaman aida, better for u cari kan tadika yg all-in. agama, english, bm, maths, science. bila dia da belajar basic kat tadika, mudah utk kita ulangkaji dia kat umah ikut silibus kita pula. tadika ni dia akan bagi injection basic, kita yg top up kat umah dgn lebih detail. if tadika tu tiada perisian agama, jgn la. sebab nanti pendedahan bab agama tu anak tak dpt.

Adianiez's new entry : HAPPY & ANGRY... GRRRRRRRR !!!

Nisa said...

Kakak.....ikut kemampuan awak. pedulikan ckp2 org yg negatif ok. We as a mother mestilah nak yg terbaik tuk masa depan anak2.

- dieyana - said...

salam.

dieyana hari tu pun mcm tu, dalam dilema nk antar ke tk nak. anak dieyana masuk tadika 4 tahun, alhamdulillah, skang dh 5 tahun, tahun dpn 6 tahun, insya-Allah akan tetap di situ. bayaran berbaloi, w.pun agak lebih drpd tadika biasa, tapi berbaloi2, dgn pencapaian dia, alhamdulillah, syukur sgt2, mmng tk nyesal antar dia ke sekolah....apa2 pun, kanak2 adalah berbeza, kalau nampk anak bersemngat nk g sekolah, try la anatr, tk slh cuba dulu kan...;-))

- dieyana - said...

orang buleh ckp apa saja, yang penting, kita tahu tindakan kita...alhamdulillah, genius aulad bnyk membantu anak dieyana....umur 4 tahun dia masuk situ, bacaan dlm solat, doa, alhamdulillah....surah2 pendek. dan skang, dia umur 5 tahun, dah boleh baca bahan bacaan ringan....syukur...

JaSmIn said...

yelah...da antar genius aulad ke bestnye...,brape eh registration fees?

Iela Fazielah said...

xpe... biasalahtu... dilemma semua parent bila nak antar anak gi taska or nursery..kalau boleh semua kita nak yg terbaik... papepun pilihan kat tgn kita..biarkan org nak ckp pe.. kalau ada budget lebih..pesalah hantr ket tmpt yg bagus...