Followers

perlu diet ker?Lost Weight!!!!

selalu sangat kita dengar
kenapa berat badan tak turun la, badan gemuk la
aper la...heheh...kebanyakan wanita didunia nie
mengalami masalah ini...

Baiti pun tak terlepas dari masalah tergempar pada wanita nie..
hehehe..
nak diceritakan sebagai satu pengalaman nie...
kena lak semalam satlekan TAG cik Ieda
letak pulak pic baiti yg gemok giler tuhh...
(leh la tgok pic nyer)
so timbul rasa nak berkongsi rahsia & tpis..
maner yg boleh diambil untuk panduan
boleh ajer...heheh
tak salah....

Zaman Bujang @ Anak Dara

- time nie mmg la..dari ujung rambut sampai ujung kaki
baiti akan jaga...maklumla kekeke..
dan kalo nak tau berat baiti pada time nie la kan
antara 40 - 43 kg jerkk..
bukn nak menunjuk atau aper..
mungkin salah satu faktor nye adalah
sbb baiti nie memilih makanan
makan ikut selera..ader yang baiti suker dan ader yang tak
memamg memilih giler...

Selepas Kahwin

- Lepas jerk kawin...huhuh berat badan naik sikit
sbb time nie dok ngan mertua lamer...
kena lak mertua baiti nie suker masak
kalo masak semuer sedap2 belaka...
makanan yang baiti tak suker pun leh jadik suker...
yang tak pernah makan pun jadik suker...
my weight time nih 44 - 46kg
huhuhuh...

Kehamilan

- pada waktu nie...ofcoz la berat bdan kiter akan bertambah
kater berbadan dua kan...
di awal kehamilan...tak der la nampak sgt kenaikan yg mendadak...
tapi biler da masuk 5 - 7 bulan tue..
mak ai...selera makan bukan double...
rasa nyer berganda2....
sampai berat badan mencecah 68kg...
perghhh...heheh
sampai doctor suruh kurangkan makan
maner lehhh...heheheh..
sampai la nak delever my weight around 72kg...
can u imaging.. huuhu
lepas bersalin jerkk...
alhamdulillah...pantang ofcoz kena pantang betul2...
makan memang jaga...kena pulak time tue BFkan Sheena

Habis Berpantang

Ok to all Mommy...
i think this part i can share a few tips and my diet plan
3mnth after...terus start diet..even menyusukan Sheena
tah ler diet teruk2...
kalo nak tau...time nie baiti tak mkn nasi...
kalo mkn amik sikit jerkk atau jarang2
time nie baiti byk mkn lauk2...tue pun berpada...
pagi b1st roti/oat/sausage/eggs
(berselang2 ikut hari)
lunch...baiti akan amik lauk,
mcm ayam goreng ker, ikan asam ker, daging ker...
(mmg Jarang Amik nasi)
malam...kadang tue baiti tak mkn...
tapi kalo lapar..
baiti akan buat salad...tuna salad ker,fruits salad ker...
yang penting..byk2 minum air....
i tu penting tue...

so alhamdulillah hasilnyer
now my weight is 42kg...
Sheena already 10mth+
kekeke..maintain mcm anak dara...
kekek..tht y biler ckp da kwen n anak satu ramai yg tak cayer...
heheheh..bangga jup...
fakta nie...heheheh
(leh plan for the 2nd bby)
kekekekek

to all...
saper yang nak cuba..leh la cuba.
insyaallah berjaya...
yng penting bersungguh2..heheheh





This entry was posted in . Bookmark the permalink.

10 Responses to perlu diet ker?Lost Weight!!!!

mummyseri said...

tq baiti sudi share..mmg pon betol sgt tu bole beza la dr lum kawen n da kawin..
i/allah yg pntg sungguh2kan..

EIJAM'S FAMILY said...

tq.. insya-Allah akan ikut tips tue.. maklom ler i lepas kahwin badan lagi dipam2.. hahhahahah

a Y u said...

thanks tips akak..dh kwen,kena diet..!!!huhuhu..

lemangcute@chah said...

wahhhhhhhh...
i adore u baiti.. lemang nak turun 3 kilo pun cukup tersiksa...huhuhuhu

Cinta Hatiku said...

uiks..kalau dah 40-43 masa lum kawen tu kire kecik la ek..even myself masa lum kawen 48kg pun org dah ckp kecik mcm budak sekolah..hahaha..ni kan baiti..pastu bile pregnant naik mak aik..jenis tak hingat..me naik sampai 61 kg jer..wakakaka..bile lepas bersalin and now dah jd 50kg..and you know wat..baru td ada client ckp me baru age 25 n blum kawen..wakakaka..sob sob sob..

Aleyn said...

Perrgghhh...42kg...

Kita tgh nak capai 51kg...berat time anak dara dulu....sekarang 54kg...bhgn lain hubby kata dah ok...cuma bhgn punggung tuh...agak degil sedikit....huhuhu....selulit banyak nih...

Mmg dah lama tak makan nasik pun...skrg ni dok g gym 2 kali seminggu...insyaallah

Baiti @ Mizz Zizee said...

Aleyn : insyaallah boleh turun lagik tue... seluli samer la..cuba try pakai body contour gel LEESA FORMULA...baiti pakai tue..alhamdulillah..berkesan sgt...mmg hilang..kalo yg line hitam2 tue kan...baiti mandi lulur susu jerk...elok sesangat..kulit pun jadik cantik n lembut...cuba la...

iEfa said...

berat kite same...hihi b4 kawen jek same...pegnen pon nek byk..tp me stuck 47 skang..huhu budget 45...tkmo 43..kepeng sgt nanti...tp tgh stuck jek kt 47...ceh :P

Baiti @ Mizz Zizee said...

Iefa : tue la....kepeng erkk..baiti nak gak naik 2-3 kilo lagik..but susah lerrkk...maner tak nyer...since da keje balik nie adoiiii stress ngan workkk jerkk....ari tuh dapat gak 44....hehehehe...tak per ler...kepeng pum kepeng lerrkk...laki da ader..hehehehehe

"Impian Isma" said...

hai Baiti.. bagus juga rancangan diet sihat baiti... dan saya juga mengamalkan rancangan diet spt yang baiti syor2kn dan ia benar-benar mendatangkan hasil..

Saya memang pernah mendapat berat badan hampir 78kg semasa pregnant dan saya memang kuat makan ketika itu

tetapi dalam proses pantang bersalin saya amat menjaga pemakanan saya sehingga avoid pengambilan 'fast food' yang kerap & minuman bergas... minum air 'plain water' yang bayar adalah berguna untuk badan kita bagi menghindari 'dehidrasi' dan sekali gus membantu pembuangan sisa2 toksi dalam badan kita..

Disamping itu saya juga ada mengambil jamu2 yang telah dijamin oleh KKM untuk mengekalkan kecantikan & kesegaran kulit saya dari hujung rambut hingga ke kaki.

Berat badan saya still maintain dari sblm kahwin 53kg sehingga dah hampir usia perkahwinan saya 5thn ini berat badan saya still maintain. Dari kiraan BMI saya bertinggian 163cm ini amat sesuai dgn berat badan yang saya miliki sekarang....